Znáte dvě základní metody grilování? Nahlédněte pod poklop!

Základním pravidlem pro grilování je mít vždy zavřený poklop. Ptáte se proč? 

Grily jsou technicky promyšlené, vzdálenost mezi zdrojem žáru a grilovaným pokrmem i objem grilovacího kotle jsou optimálně propočítány, takže vzniká správný poměr cirkulace žáru a přívodu vzduchu. Zadržené horko pod poklopem tak dodá jídlu charakteristickou grilovanou chuť. Vaše jídlo bude šťavnatější a ztratíte méně tepla, čímž spotřebujete méně paliva.

Při grilování s pomocí poklopu existují dvě hlavní metody – přímá a nepřímá.

Přímé grilování je vhodné, pokud potřebujete velmi vysokou teplotu a grilujete max. do 20 minut. Typickými pokrmy jsou klobásky, burgery, rybí filety, zeleninové špízy nebo mořské plody.

Metoda primeho grilovani_grily drevene uhli Metoda primeho grilovani_grily na plyn

Příprava pokrmů, při které potřebujete více než 20 minut, by měla být metodou nepřímého grilování. To se týká zejména velkých kusů jídla jako je pečeně nebo celá drůbež. Nepřímo dogrilujeme i steak poté, co jej zprudka a krátce ogrilujeme nad zdrojem tepla. To zahrnuje posunutí zdroje tepla na stranu grilu na dřevěné uhlí nebo zmírnění žáru postranních hořáků na plynovém grilu. Tím zabráníme přímému působení tepla vně pokrmu a zajistíme dostatečnou teplotu uvnitř pokrmu.

Tím teprve začíná pravý požitek z grilování. Jste nadšenci do grilování? Grilujte jako profesionálové na špičkových grilech značky Weber.

Metoda neprimeho grilovani_grily drevene uhli Metoda neprimeho grilovani_grily na plyn